ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 22

21 травня 2008 року

15 год. 00 хв.

м. Київ,

вул. Садова, 3а

кім. 416

 

Головує: Перший заступник Голови Комітету Боднар О.Б.

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

Присутні: члени Комітету: Ключковський Ю.Б., Черноморов О.М., Трайдук М.Ф., Каськів В.В., Матвієнко А.С.

Відсутні:  Омельченко О.О., Пилипишин В.П., Петренко В.М., Подгорний С.П., Льовочкін С.В., Поживанов М.О.

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: заступник Завідувача Малюга А.В., головні консультанти: Бережницький Я.В., Желтова О.М., Корнієнко Т.М., Юрчук Ю.А., старший консультант Шкуріна Л.Б., консультант Федоренко Ю.В.

 

Запрошені:

Богашева Н.В. - заступник Міністра юстиції України;

Кондик П.М. - заступник Міністра Кабінету Міністрів України, начальник Управління правового забезпечення секретаріату Кабінету Міністрів України;

Ільков О.М. - керівник Департаменту по зв’язках з Верховною Радою України Секретаріату Президента України;

Вовченко О.Л. - директор Департаменту фінансів органів державного управління Міністерства фінансів України;

Савченко Т.Б. - головний економіст-фінансист  Департаменту податкової та митної політики, відділу оподаткування доходів та майна фізичних осіб Міністерства фінансів України;

Толкачов І.В. - начальник відділу по взаємодії з Верховною Радою України Міністерства регіонального розвитку та будівництва України;

Скопненко Г.П. -  заступник Керівника Управління по звязках з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування;

Матвіїшин О.Я. - заступник начальника Управління регіональної політики Секретаріату Кабінету Міністрів України;

Лебединська О.Ю. - головний спеціаліст Управління регіональної політики Секретаріату Кабінету Міністрів України;

Стичинський О.Ф. - головний спеціаліст Управління по зв’язках з Верховною Радою України та Кабінету Міністрів України Секретаріату Президента України;

Ляхович В.А. - головний консультант відділу висвітлення діяльності Верховної Ради України (інформаційне управління);

Фулей Т.І. - координатор з питань адміністративної реформи Програми сприяння Парламенту України.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

I.

1. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації"(реєстр. №1311, друге читання)

II.

2. Про проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів порушення посадовими особами державних адміністрацій Київської і Закарпатської областей Конституції України, Земельного кодексу, законів України при виділенні і переоформленні земельних ділянок та причетності до цього працівників Секретаріату Президента України  (реєстр. №2229, н.д. Бондарєв К.А.)

3. Про проекти Законів:

·        «Про особливості державного контролю за декларуванням доходів, майна та витрат осіб, уповноважених на виконання функцій публічної влади» (реєстр. №1429, н.д. Жебрівський П.І.)

·   «Про декларування вищими посадовими особами України, державними службовцями 1-3 категорії та керівниками органів місцевого самоврядування майна, доходів і витрат» (реєстр. №1429-1, н.д. Джоджик Я.І., Заєць І.О.), альтернативний

III. Виконання контрольних повноважень.

IV. Різне

 

***

СЛУХАЛИ: Інформацію Першого заступника Голови Комітету О.Боднар  про запропонований порядок денний засідання Комітету та пропозиції до нього.

Перший заступник Голови Комітету запропонувала членам Комітету ознайомитись із запропонованим порядком денним засідання, внести зауваження та  пропозиції:

1.    Ю.Ключковський запропонував розглянути та включити до порядку денного засідання питання:

      щодо зриву повторних виборів Світловодського міського голови Кіровоградської області;

      про проект Закону про асоціації органів місцевого самоврядування ( р. № 2477 від 14.05.2008 р., який внесений Президентом України Ющенко В.А. та визначений ним, як невідкладний.

Дану пропозицію членами Комітету обговорено та не підтримано як таку, що за інформацією голови підкомітету з питань  місцевого самоврядування М.Трайдука не була розглянута на засіданні підкомітету.

   2. За пропозицією головуючого, проекти законів «Про особливості державного контролю за декларуванням доходів, майна та витрат осіб, уповноважених на виконання функцій публічної влади» (реєстр. №1429, н.д. Жебрівський П.І.) та  «Про декларування вищими посадовими особами України, державними службовцями 1-3 категорії та керівниками органів місцевого самоврядування майна, доходів і витрат» (реєстр. №1429-1, н.д. Джоджик Я.І., Заєць І.О., альтернативний) перенести на одне з наступних засідань Комітету, оскільки на даному засіданні не присутні субєкти законодавчої ініціативи.

   3. З огляду на звернення народного депутата України Бондарєва К.А., головуючим запропоновано перенести розгляд питання про проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів порушення посадовими особами державних адміністрацій Київської і Закарпатської областей Конституції України, Земельного кодексу, законів України при виділенні і переоформленні земельних ділянок та причетності до цього працівників Секретаріату Президента України  (реєстр. №2229, н.д. Бондарєв К.А.) на одне з наступних засідань Комітету (лист додається)

 4. О.Боднар внесла пропозицію змінити черговість розгляду питань порядку денного, розглянувши законопроекти в такій послідовності:

·                    питання щодо зриву повторних виборів Світловодського міського голови Кіровоградської області розглянути першим;

·                    питання про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації"(реєстр. №1311, друге читання) другим за списком.

УХВАЛИЛИ:

1.Врахувати пропозиції, озвучені членами Комітету;

2.Затвердити питання порядку денного засідання.

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- одноголосно.

***

Доручення секретаріату Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування:

1. На засіданні Комітету Ю.Ключковський повідомив членів Комітету, що  народний депутат України - член Комітету С.Подгорний у складі делегації від українського парламенту бере участь у якості офіційного спостерігача на парламентських виборах у Грузії та не матимеме можливості 22 травня 2008 року доповісти на пленарному засіданні Верховної Ради України питання про призначення позачергових виборів сільських та міських голів.

Заступник Голови Комітету вніс пропозицію звернутися до Голови Верховної Ради України з проханням врахувати інформацію Комітету щодо зміни доповідача під час розгляду питання про призначення позачергових виборів сільських та міських голів на пленарному засіданні та доручити секретаріату Комітету здійснити підготовку такого звернення.

2.     Секретарем Комітету С.Гордієнком було порушено питання щодо проблем, які виникли з фінансуванням витрат на підготовку і проведення позачергових виборів депутатів Київської міської ради та Київського міського голови.

У порядку здійснення контрольних функцій, члени Комітету дали відповідне доручення секретаріату Комітету звернутися до Київської міської територіальної виборчої комісії та Центральної виборчої комісії з метою надання інформації Комітету про ситуацію, що склалась з фінансуванням  призначених на 25 травня 2008 року позачергових виборів депутатів Київської міської ради та Київського міського голови, витрати на підготовку і проведення яких відповідно до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» здійснюються за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету, отриманих як цільова субвенція з Державного бюджету України.

1.

СЛУХАЛИ: Інформацію заступника Голови Комітету Ю.Ключковського про питання щодо зриву повторних виборів Світловодського міського голови Кіровоградської області.

Доповідач поінформував присутніх, що історія з призначенням виборів Світловодського міського голови триває уже майже півроку. Відповідно до Постанови Верховної Ради України вiд 28.12.2008 р. № 104-VI було призначено відповідні вибори на 16 березня 2008 року, але через відсутність зареєстрованих кандидатів на посаду Світловодського міського голови  призначені вибори не відбулися. Згодом, Світловодською ТВК 18 травня 2008 року були призначені повторні вибори міського голови відповідно до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”. Проте, через відсутність фінансування з боку Світловодської міської ради, зазначені вибори було зірвано. В зв’язку з цим члени Комітету прийняли рішення, створити Комісію на чолі з головою підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян  С.Подгорним із залученням працівників секретаріату Комітету та працівника Управління по зв’язках з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування, відрядити Комісію до м. Світловодськ для вивчення обставин, які стали причиною зривів повторних виборів Світловодського міського голови.

Щодо кандидатур до складу Комісії від апарату О.Боднар запропонувала визначитися в робочому порядку. 

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, Г.Скопненко.

УХВАЛИЛИ:

1.Утворити комісію для вивчення ситуації, що склалася у місті Світловодську, з виїздом на місце у такому складі:

Подгорний Сергій Петрович - народний депутат України, голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян;

Бережницький Ярослав Володимирович - головний консультант секретаріату Комітету;

Дмитрук Людмила Валентинівна - старший консультант секретаріату Комітету;

Нестеров Анатолій Феодосійович - головний консультант Управління апарату Верховної Ради України по зв’язках з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування апарату Верховної Ради України.

2. Розглянути питання про пропозиції комісії на наступному засіданні Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- одноголосно.

Рішення прийнято.

 

2.

СЛУХАЛИ: Інформацію заступника Голови Комітету Ю.Ключковського про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації" (реєстр. №1311, друге читання)

Доповідач нагадав, що рішенням Комітету від 31.03.2008 року було створено Робочу групу з доопрацювання до другого читання проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації" (реєстр. №1311). До участі в роботі Робочої групі були залучені представники Кабінету Міністрів України, Секретаріату Президента України, Міністерства юстиції України, а також окремі народні депутати України - автори пропозицій.

Робоча група опрацювала 110 пропозицій і поправок суб’єктів права законодавчої ініціативи до проекту Закону України “Про місцеві державні адміністрації” (р.№1311). Було обговорено увесь спектр проблемних питань, пов’язаних із окремими положеннями документу. При цьому, Робоча група практично з усіх цих питань досягала консенсусу, за винятком чотирьох норм, щодо яких було прийнято рішення винести їх на розгляд Комітету.

В обговоренні питання у режимі постатейного розгляду на базі порівняльної таблиці взяли участь присутні народні депутати України - члени Комітету, члени Робочої групи - представники Кабінету Міністрів України, Секретаріату Президента України, Міністерства юстиції України.

Щодо пропозицій Робочої групи, які не знайшли загальної підтримки, були проведені голосування. Вони стосувалися таких положень законопроекту: 

***

1. У пункті 7 частини другої статті 9 прийнятого в першому читанні тексту пропонувалося встановити п’ятирічний строк перебування на посаді голови відповідної місцевої державної адміністрації. Однак народний депутат України А.Матвієнко запропонував не обмежувати цю кількість певним числом. Члени Комітету відхилили внесену пропозицію та наголосили на підтримці пропозиції, яка прийнята у редакції першого читання. Пропозицію членів Комітету було поставлено на голосування Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - 7 народних депутатів України.

Рішення прийнято.

 

Пропозицію народного депутата України А.Матвієнка до п. 7 частини другої статті 9 законопроекту не підтримано. В остаточному тексті законопроекту щодо п. 7 частини другої статті 9 залишається формулювання, яке містилося в редакції, прийнятій в першому читанні.

 

***

2. У частині сьомій статті 10 прийнятого в першому читанні тексту пропонувалося першим заступникам голів місцевих державних адміністрацій та заступникам голів місцевих державних адміністрацій подати заяви про припинення своїх повноважень новопризначеним головам місцевих державних адміністрацій у день їх призначення. Спірним питанням виявилося внесення поправок 40,41,42 відповідно народними депутатами України Ю.Ключковським, В.Писаренком, Т.Стецьківим.

Народний депутат України Ю.Ключковський запропонував “припинення своїх повноважень” замінити словами “свою відставку”. Народний депутат України В.Писаренко вніс пропозицію взагалі частину сьому статті 10 виключити, у тому числі з чинного закону. Народний депутат України Т.Стецьків запропонував частину сьому статті 10 викласти у такій редакції: “Призначення і звільнення перших заступників та заступників голів місцевих державних адміністрацій не пов’язується з припиненням повноважень, вступом на пост Президента України, складенням повноважень, відставкою з інших підстав чи формування нового складу Кабінету Міністрів України, призначенням або відставкою голів місцевих державних адміністрацій”.

 Народний депутат України А.Матвієнко голосував “Проти” поправок 41,42 відповідно народних депутатів України В.Писаренка, Т.Стецьківа, мотивуючи своє рішенням тим, що відсутність такої норми зніме “залежність” заступників від голови відповідної ради, що зробить команду вразливою до виконання покладених ним повноважень.

Представники Робочої групи від Секретаріату Президента України та Кабінету Міністрів України підтримують текст чинного закону, вважаючи, що саме таким чином підтримуються інтереси стабільності державної служби.

Після детального обговорення члени Комітету відхилили внесені поправки народних депутатів України Ю.Ключковського, Т.Стецьківа, як такі що не прийнятні. На голосування було поставлено поправку народного депутата В.Писаренка.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - 4 народних депутати України, “Утримався” - 3 народних депутатів України.

Рішення прийнято.

В остаточному тексті законопроекту щодо частини сьомої статті 10 залишається формулювання, яке містилося в поправці народного депутата України В.Писаренка.

***

 

УХВАЛИЛИ:

1.   Рекомендувати Верховній Раді України законопроект про внесення змін до Закону України “Про місцеві державні адміністрації ” (щодо питань організації, повноважень та порядку діяльності місцевих державних адміністрацій) (реєстр. №1311) при розгляді у другому читанні прийняти у другому читанні та в цілому (порівняльна таблиця додається).

2. Визначити доповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України - заступника Голови Комітету Ю.Ключковського.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” - 5 народних депутатів України, не голосували - 2 народних депутати України (С.Гордієнко, О.Черноморов)

Рішення прийнято.

 

***

Народний депутат України - Секретар Комітету С.Гордієнко офіційно заявив про свою позицію щодо звернення до Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України в частині надання розяснення щодо можливості передачі голосів народними депутатами України - членами Комітету та висловлення з даного приводу особистої думки на пленарному засіданні Верховної Ради України.

***

У питанні “Різне” слухали інформацію голови підкомітету з питань місцевого самоврядування М.Трайдука щодо розгляду  пропозицій Президента України В.А.Ющенка до проекту Закону України “Про державний земельний кадастр України” (реєстр.0855). Для вивчення інформації та розгляду даного питання на наступному засіданні Комітету, членам Комітету була роздана порівняльна таблиця.

 

 

 

 

  Перший заступник

Голови Комітету                                                           О. БОДНАР

 

 

 

      Секретар Комітету                                                      С. ГОРДІЄНКО

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“2 сесія 6 скликання ”

12 березня 2015 14:10
12 березня 2015 14:02
12 березня 2015 13:59
12 березня 2015 13:58
12 березня 2015 13:55
12 березня 2015 13:51
12 березня 2015 13:49
12 березня 2015 13:35
12 березня 2015 13:34
12 березня 2015 13:32